Pijn in heup/ lies/ bekken SI gewricht na rijden

Rij-technische vragen of opmerkingen.
Ninx
Forumverslaafde
Berichten: 2283
Lid geworden op: 06 feb 2011, 18:50

Berichtdoor Ninx » 16 jun 2013, 14:33

Dag dames (en heren),

In toenemende mate heb ik pijn in mijn heup/ lies en onderrug na het rijden.
Soms voel ik dit zelfs al heel duidelijk tijdens het rijden.
Ik had hier al last van, maar het lijkt erger te worden. Dat stoort me natuurlijk enorm, want ik peins er niet over te gaan tennissen ipv paardenrijden ;-)

Maar goed, volgens mij ben ik zeker niet de enige die hier last van heeft.
Ik heb al heel wat zaken geprobeerd, en laat eind deze maand ook iemand komen om toch nog eens naar mogelijkheden/ verbeteringen betreffende het zadel te kijken.

Nu heb ik eigenlijk best een concrete vraag:
Alhoewel ik het niet graag toegeef, vermoedt ik wel degelijk dat de breedte van het paard erg van invloed is op mijn klachten.
Mijn beide paarden zijn breed, echt breed. Bij aankoop dacht ik: mwoah.... dat valt reuze mee met die breedte (expres met Swartie voor een kleintje gekozen, ik ben zelf immers niet de zwaarste). De zadelmaker dacht er echter anders over. Beiden hebben een flinke brede rug/ ribbenkast op de plek waar het middelpunt vh zadel zit.

Aangezien veel van jullie meerdere paarden hebben of iig meerdere paarden rijden vraag ik me af: merken jullie veel verschil m.b.t. jullie lijf (en eventuele klachten) wanneer je een breed paard of een smal paard rijdt?

En mensen MET een breed paard EN klachten: zijn er nog tips en tricks die bij jullie voor verlichting hebben gezorgd?

Mijn behandelaar (rug) zei al eens: jij moet een smal en licht te rijden paard hebben, een arabier.... maar ja, een arabier is geen ijsco he?! ;-)

Blíkske
Forumverslaafde
Berichten: 3732
Lid geworden op: 06 feb 2011, 21:01
Locatie: Vijlen (Vaals, Z Limburg)
Contacteer:

Berichtdoor Blíkske » 16 jun 2013, 15:25

ehm.. misschien niet helemaal het antwoord wat je horen wilt maar eh, ja dat maakt idd echt enorm veel uit! Ik heb zelf ook snel last van mijn gewrichten (heup, rug) en het is een groot verschil op welk paard. Maar ik denk wel dat je gericht bepaalde oefeningen zou kunnen doen, om te kijken of je er daarmee wat verbetering in kunt brengen?! Ik zou vooral gewoon eens bij een goeie fysio langs gaan, liefst een die ook ervaring met paardrijden heeft?

S&S
Forumverslaafde
Berichten: 1157
Lid geworden op: 27 apr 2012, 22:53

Berichtdoor S&S » 16 jun 2013, 16:00

Helaas, het maakt mega veel verschil. Ik heb een behoorlijke brede dame :D en ik heb bekken instabiliteit, Ik kan dan haast niet lopen.
Terwijl als ik op een kleinere smalle ijslander ( die bestaan ook!) heb gereden, hier veeeeeel minder last van heb!
Arabieren zijn misschien ranker om te zien, maar zijn vaak wel rond geribd! En echt niet zo heel veel smaller hoor.

Tinna
Telganger
Berichten: 899
Lid geworden op: 05 jun 2011, 20:12
Locatie: was Alkmaar, nu Karlsruhe in Duitsland

Berichtdoor Tinna » 16 jun 2013, 17:26

ik heb ook bekken instabiliteit en merk ook dat ik meer last heb als ik op een breed paard gereden heb... :|

Tandri
Tölter
Berichten: 582
Lid geworden op: 06 feb 2011, 09:05
Locatie: Lage Mierde

Berichtdoor Tandri » 16 jun 2013, 17:38

Het maakt voor mij niet uit, breed of smal paard. Ik heb zoooo veel geprobeerd, aan paarden, aan zadels, behandelingen (gewone fysio, specialistische fysio voor bekken en onderrug, flexchair in combi met behandelingen, Pilates, en zo kan ik nog wel ff doorgaan. Ik bleef last houden, met name van mijn stuit, en de dag erna onderrug, SI, heup, lies etc.

Ik merk nu alleen een wereld van verschil: een zadel wat me ruimte geeft, me niet 'dwingt' en vooral niet drukt op en ter hoogte van mijn stuit. Ik stap nu af zonder dat ik het gevoel heb dat mun hele onderkant uitzakt, ik heb geen last, ook niet de dag erna, én ik rijd niet meer door! Ik prijs het de hemel in, want ik had niet gedacht dat ik nog eens zonder pijn zou kunnen rijden. Bij mij is het een combinatie van het juiste zadel (voor mij is dat een Strada, gemaakt voor het vrouwelijke bekken) en de juiste therapie/bewegingsles: Alexander Techniek. Nou had ik ook nog het geluk (nou ja na 1,5 jaar zoeken is dat misschien geen geluk meer :-) dat dit zadel het enige is dat mijn kanjer ligt alsof ie er voor gemaakt is... Of was het nou andersom ;-) Kortom, wellicht is er nog hoop...
Al is ieder mens en ieder paard, iedere combinatie, natuurlijk uniek. Maar ik ben beland in het wahlhala *o*

Succes!

Anne.
Renner
Berichten: 313
Lid geworden op: 25 feb 2011, 17:58
Locatie: Zoetermeer

Berichtdoor Anne. » 16 jun 2013, 18:41

Ik rij niet op bijzonder veel verschillende paarden maar merk met mijn lagerug/bekkenblessure dat het inderdaad veel invloed heeft. Ik hoef maar net wat te breed gaan zitten of verkeerd opstappen en het schiet er al in. Gelukkig is het met wat rekken en strekken in het zadel dan weer over, maar fijn is het niet.

Hebben ze geen zadel met een prettige A-zit voor brede paarden? Dat wil misschien ook wel helpen :)

Tandri
Tölter
Berichten: 582
Lid geworden op: 06 feb 2011, 09:05
Locatie: Lage Mierde

Berichtdoor Tandri » 16 jun 2013, 18:49

Ik ook niet op heel veel paarden hoor, maar genoeg om te weten op welke types (met name de gangenverdeling) ik echt niet kan zitten.

Brede paarden?! De mijne is zo breed, daar was nix voor te vinden, tenminste niet in combinatie met een iets gewelfde, heel korte rug en enorme schouders. Dus voor mijn paard is dit een perfect zadel, ik heb er ook echt een heel ander paard door gekregen, zo blij :-) Maar er zijn ook types van dit zadel voor ander modellekes hoor ;)

Voor mij heeft het dus als voordeel dat de lepel zo gevormd dat het geen druk oplevert bij mijn stuit en het heeft ook haast geen 'boomboog' waardoor je ook aan de voorkant niet in de frut komt. Ach het lijkt wel en reclamespot, maar echt voor mij én mijn paard is dit zo fijn, super, gaaf... Kijk anders maar eens op <a href='http://www.stradazadels.nl/' target='_blank'>de site</a>

Katur en Nilsje
Forumverslaafde
Berichten: 1928
Lid geworden op: 06 feb 2011, 08:23
Locatie: Wilp

Berichtdoor Katur en Nilsje » 16 jun 2013, 18:54

Ik heb idd een smaller paard, met het breedste deel van zijn ribben boven mijn knieen, en een groter,breder paard, met net mijn knie op dit deel.
Bij de bredere heb ik last van mijn knie,vooral met intensief rijden.
De smallere loopt vanzelf en dat scheelt ook natuurlijk.
Zadels maken enorm veel uit idd iets met een A zit proberen.
Ik zat ooit op een boomloos op het smalle paard,wat een drama!
Dus...zadels passen,brace om,maarja dat lukt niet met je heup!

Anne S
Forumverslaafde
Berichten: 3267
Lid geworden op: 07 feb 2011, 11:17

Berichtdoor Anne S » 16 jun 2013, 19:15

De breedte maakt voor mij niet uit (gehad en soms nog; reuma in heup, last van SI-gewricht, jarenlange knieproblemen en in het verleden ook een hernia) maar zadel en eigen zit en type paard qua looplust en gangaanleg wel wel.
Op mijn huidige paardje, rondgeribt type, zit ik prinsheerlijk tot ik meer van hem moet vragen, dan krijg ik sneller last van vooral heup en knie.

SI-gewricht geeft probleem bij te kleine zadels, zadels die me opsluiten of zo'n dressuurachtig kuipje-zit hebben. Die ouderwetse lange zadels, maar dan met de beugelophanging wel op de juiste plek, die zorgen dat ik prima kan rijden met al mijn makkes.

Veel succes.

sterre
Stapper
Berichten: 19
Lid geworden op: 08 feb 2011, 19:39

Berichtdoor sterre » 16 jun 2013, 21:53

ik heb bekkeninstabiliteit, waar ik eerder veel last van had, nu gaat het wel.
s.i. gewricht zat vaak vast en ik stond vaak scheef. toen had ik ook vaak last van mijn lies, vooral met rijden...
een breed paard was echt problematisch en ik heb er daarom zelfs een paard voor verkocht. die was ook nog best lateraal en dat maakte het nog erger. een goede fysiotherapeut zette me dan recht, maar ik hoor ook vaak dat het niet goed is als dat te vaak gebeurt...
wat goed is zijn oefeningen op een gymbal of Balimokruk, maar dan wel als je weer recht bent(gezet)

Frosty
Stapper
Berichten: 50
Lid geworden op: 20 sep 2012, 20:09

Berichtdoor Frosty » 17 jun 2013, 10:59

Hier helaas ook bekkeninstabiliteit/arthrose en rugklachten. Bij mij maakt de breedte van het paard helaas heel veel uit. Bij een smal paard, wel een echt smal paard, heb ik veel minder last.. Ik rij veel paarden, maar op de enorm brede fjord kan ik geeneens stappen. Terwijl hij wel een A-zadel heeft.. Soms kan boomloos wel helpen, omdat het de rug los maakt. Dat is persoonlijk denk ik. Ik weet hoe frustrerend het kan zijn, dus veel succes!

Ninx
Forumverslaafde
Berichten: 2283
Lid geworden op: 06 feb 2011, 18:50

Berichtdoor Ninx » 17 jun 2013, 12:29

Zo, dat zijn flink wat reacties!
Ergens natuurlijk bemoedigend dat meer mensen hier last van hebben. Anderzijds wel heftig om meermaals bevestigd te zien dat jullie minder last hebben bij smalle paarden.
Ik probeer eigenlijk iedere keer weer mezelf te herpakken en met frisse moed te proberen oplossingen te zoeken hiervoor.
Ik ga al naar een manueel therapeut, een shaitsu masseur, en let op mijn gezondheid/ gewicht, doe oefeningen.
Een keer in de zoveel tijd wordt ik er echter weer even moedeloos van, en weet dan even niet meer wat ik moet doen.

Wat Sterre zegt is iets dat ik me natuurlijk ook vaak bedenk. Als ik me maar recht laat zetten telkens, en telkens mezelf weer forceer daarna... verpest ik dan straks niet alles voor mezelf waardoor ik helemaal niet meer kan rijden?

Ik wil uiteraard oplossingen zoeken binnen de mogelijkheden die ik nu heb. Eraan denken een paard te verkopen, daar krijg ik het dus spaans benauwd van.
Bij Swartie kan ik nog winst behalen door hem nog wat af te laten vallen. Hij kan zeker nog een 1,5 cm kleuterspek verliezen. Aan weerszijden geeft dat ook weer wat winst ;-)
Dan natuurlijk een nieuw zadel, inderdaad meer in een A-vorm.
En tot slot zal hij, hoe meer hij zich ontwikkelt, zijn lijf op den duur beter gebruiken... wat mij ook weer helpt.

Saela beweegt al losser, wiegend, en dat scheelt wel.... Maar zij blijft breed/ rond, hoe slank ze ook is. Die is echt breed ;-) Mijn arubaanse IJslander!

Het blijft dus een puzzeltocht. Je ziet soms van die hele iele IJslandertjes, van heeeeeule smalle... zoiets zou me goed passen. En over het algemeen gaan die niet zo vlot over de toonbank. Maar ja.... 3 paarden?! Op 1 rijden en 2 in de kont kijken? Ook geen top-idee.....

jacqie70
Forumverslaafde
Berichten: 1781
Lid geworden op: 07 feb 2011, 20:40
Locatie: Castricum

Berichtdoor jacqie70 » 17 jun 2013, 14:15

Jee, wat balen Nienke!!! Kan me voorstellen dat je er behoorlijk mee zit. Ik heb voor mijn ijslanderavontuur 7 jaar een tinker gehad van 1.59 m en ja, ik had ook af en toe last van mijn heup/binnenbovenbeen. En dat terwijl ik geen verdere afwijkingen heb! Op mijn ijslanders nooit last gehad. Maarja, Mimir is 1.40 en niet breed en Kraftur is 1.38 m en nog smaller. Heerlijk! Ik zou zeggen: kom langs en vergelijk :D .
Ik hoop dat een beter passend zadel nog was soelaas kan bieden voor je....

Ninx
Forumverslaafde
Berichten: 2283
Lid geworden op: 06 feb 2011, 18:50

Berichtdoor Ninx » 17 jun 2013, 14:32

Heb soms tijdens het rijden al dat hoofdpijn op komt zetten...
Ik geniet zo enorm van paardrijden dat ik mezelf soms glimlachend zit te verbijten. Ik kan niet ontkennen dat dat vreselijk irritant is :-(

In het fokdoel van IJslanders vind je ook niet terug dat een brede rug wenselijk is ;-) Maar ik weet ze te vinden hoor!!!
Ook ik hoop dat een zadel een deel van de oplossing is. Natuurlijk is paarden houden veel meer dan erop zitten, maar toch...

Ik wil wel eens zo'n smallerd testen!

jacqie70
Forumverslaafde
Berichten: 1781
Lid geworden op: 07 feb 2011, 20:40
Locatie: Castricum

Berichtdoor jacqie70 » 17 jun 2013, 16:02

Heb soms tijdens het rijden al dat hoofdpijn op komt zetten...
Ik geniet zo enorm van paardrijden dat ik mezelf soms glimlachend zit te verbijten. Ik kan niet ontkennen dat dat vreselijk irritant is :-(

In het fokdoel van IJslanders vind je ook niet terug dat een brede rug wenselijk is ;-) Maar ik weet ze te vinden hoor!!!
Ook ik hoop dat een zadel een deel van de oplossing is. Natuurlijk is paarden houden veel meer dan erop zitten, maar toch...

Ik wil wel eens zo'n smallerd testen!
Echt hoor, kom gezellig een ritje bij ons in Castricum doen! Klepperdeklep lukt in ieder geval toch wel :D .


Terug naar “Rijden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten